Biçim 
kız kulesinin restorasyon sırasındaki kapalı halinin ikonu

Bir İstanbul Simgesi: Kız Kulesi

Kız Kulesi İstanbulun simgelerinden biri. En ünlü veya en ünlü simgelerinden biridir deniyor. Zaten bir şehrin simgesi olduysan, ünlü de olmuşsundur ki.

Kız Kulesi’nin tarihi, milattan önceki yıllara kadar uzanmaktadır. Bazı kaynaklara göre, MÖ 408 yılında Atinalı general Alkibiadis, Karadeniz’den gelen gemiler için bir gözetleme istasyonu kurmak amacıyla adacık üzerinde bir kule inşa ettirmiştir. Bazı kaynaklara göre ise, kule ilk olarak MÖ 24 yılında Roma İmparatoru Iulius Caesar tarafından yaptırılmıştır.

19. yüzyılda ise kulede yangın çıkması sonucu büyük hasar görmüştür. 1832 yılında Sultan 2. Mahmud tarafından onarılan kule, 1857 yılında ise Fransız mimar Labrousse tarafından yeniden inşa edilmiştir.

Daha önce İstanbul ikon projesi için yaptığım Kız Kulesi görselini ben de yeni yapılan restorsayona göre güncelledim, bu yazı ile.

Son yapılan restorasyon 2. Mahmut dönemindeki orijinal haline sadık kalınarak yapılmış. Kız Kulesinin resmi bir sitesi de var: https://kizkulesi.gov.tr/. Ancak, Kız Kulesinin kendi Twitter hesabı yok, Kültür turizm bakanlığının hesabına yönlendirmişler.

Tüm bilgiler ve son restorasyon ile ilgili tüm detaylar var sitede. Sitenin logo/ iconun çok beğendim bu arada. Tarih içinde yapılan tüm onarımlar -1453 ile 2000 yılları arasındaki- görsellere ile birlikte var. Son yapılan daha girilmemiş ama. Bu sayfada kulanın eski hallerinin görsellerini de görebiliyorsunuz.

Restorasyon ile ilgili, beğenenler olmuş, beğenmeyenler olmuş. Ben karışmıyorum. Sana ne demesinler, durduk yere. Ama bazı eski hallerini daha çok beğendim, kendimce.

Kız Kulesinin bilinen üç efsanesi de sitede anlatılıyor, kısaca.

Kız Kulesi, zaman içinde farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bir savunma kalesi, bir deniz feneri, bir karantina hastanesi, bir gümrük istasyonu ve bir restoran olarak hizmet vermiştir. Artık tamamen anıt müze olarak hizmet verecek.

Kız Kulesi Ziyaret

Kız Kulesi haftanın her günü, 09:00 – 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Şimdi gelelim Kız Kulesini ziyaret ücretine;

İşte o çok pahalı. 450 lira nedir, yahu? Turizm Bakanlığına bağlı Kız Kulesi. Belediyeye bağlı olsa bu kadar pahalı olmazdı, sanırım. Bakanlık sadece yabancı Turistler ziyaret etsin istiyor olabilir. Yerli turistin de zengin olanı.

Hayır müze yaptınız da içine ne koydunuz acaba? Yılan mı? Prensesin elbisesini mi? Kuleden bakma için mi sadece o para?

Neyse Salacak sahile gidip uzak bakmak bedava, şimdilik.

Tek iyi tarafı Müze kart sahiplerine ücretsiz. Ancak müze kart sahibi de olsanız 50 lira ulaşım ücretini ödüyorsunuz. Yüzerseniz vermezsiniz, ama müze kartınız yanınızda olsun.

17
PAYLAŞ

Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir