Biçim 
blade runner şehir binası görseli

Blade Runner Filmindeki Unutulmaz Monolog: “Gözyaşları Gibi Yağmurda”

1982 yılında vizyona giren Blade Runner filmi, bilim kurgu türünün en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Filmde, insan görünümlü androidler olan replikantlar ile onları avlayan blade runnerlar arasındaki çatışma anlatılır. Filmdeki replikantlardan biri olan Roy Batty, ölüm döşeğinde şöyle der:

“Ben gördüm ki sizin hayallerinizde bile yer alamaz. Ben tanık oldum ki sizin anlayamayacağınız şeylere. Ben C-Beams’in Tenhauser Kapısı’nda parladığını gördüm. Ben Tannhauser Kapısı’nda deniz kabuklarının ışıldadığını izledim. Ve tüm bu anılar zamanla kaybolup gidecek. Gözyaşları gibi yağmurda.” -Roy Batty, Blade Runner

Bu sözler, insanlığın ve anıların değerini vurgulayan, etkileyici ve unutulmaz bir monologdur. Film, replikantların da insan gibi duygulara ve haklara sahip olabileceği sorusunu gündeme getirir. Blade Runner, hem görsel hem de felsefi açıdan zengin bir film olarak sinema tarihinin klasikleri arasına girmiştir.

Kaynak: Blade Runner (1982). Yönetmen: Ridley Scott. Senaryo: Hampton Fancher ve David Peoples. Oyuncular: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos.


Başlık da dahil olmak üzere bu satırların yukarısı tamamen yapay zeka tarafında oluşturuldu. Yazılarımızı sunarken yapay zekanın yazdığı bölümleri belirtecek miyiz? Ya da saklayacak mıyız?

Saklayanlar olacak tabii. Advetorial yazı yazanların bir kısmı reklam için para aldıkları yazıları sanki kendi yazmış, kendi fikirleri gibi sunabildiler, yıllarca. Şimdi de yapay zekaya yazdırdıkları yazıları kendileri yazmış gibi bizlere sunacaklar çıkacaktır.

Bunların etiği tartışılacak tabii.

Blade Runner filminden biraz daha alıntı yaparak devam edelim.

“Bir insanın hayatını almak çok kolay. Bir hayvanınki bile zor değil. Ama bir tanrının ki? Tanrılar ölmez.” – Roy Batty

“Ben bir replikant değilim. Ben bir insanım. Sadece… çok fazla hatam var.” – Rachael

“Bir rüyam vardı. Ya da belki de değildi.” – Deckard

Bildiğiniz gibi Blade Runner filmi, Philip K. Dick‘in 1968’de yazdığı Do Androids Dream of Electric Sheep? ( Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?) romanın bir uyarlamasıdır.

52
Yazıyı aşağıdakilerde paylaşabilirsiniz;

Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir