Dergiler Neden Okunmuyor?

Okunmadıkları için de kapanıyor.
Evet dergicilik zor. Ama onlarda çok geç kaldılar.

Nedenler

En büyük sorunları ise Dijital Dünyaya adapte olamamaları.
Yeni nesil dergiler dahil yazılı basının hiç bir türüne ilgi göstermiyor.
İnternet henüz televizyonu öldürmedi ama yazılı basını öldürdü.
Tam öldürmediyse de köklü değişimlere yol açıyor.
Bir dergiyi 4,5 hatta 10,20 kişi okuyabiliyor.
Önemli sektör dergileri bir kuruma 1,2 tane anca alınıyor. O kurumun tüm çalışanları dergiyi sırayla okuyor. Daha fazla alınmasının gereği kalmıyor. Birey çok ender olarak ayrıca gidip dergiyi alıyor. Bunların sayısı da çok az.
Okuyucu/ kullanıcı dergi içeriğini çok önceden internette görmüş oluyor.
Elbette özgün içerik üreten dergiler var. Ancak yabancı kaynaklardan çok fazla yararlanan dergiler, internetin hızına yetişemiyorlar.
İçerik reklam dengesi çok rahatsız edici.
Bazı dergilerin reklam oranı dergi içeriğinin üzerinde veya öyle görünüyor. Bu şekilde görünmesinin sebebi; ilk sayfalarda çok çok fazla reklam bulunması.
Promosyonlar; Sürekli bir şeyler verme mecburiyeti.
Siz vermediğinizde diğer dergi veriyor, satışlar hemen düşüyor. Sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkıyor. Ayrıca sadece hediye için dergi alanları elde tutabilmenin, gelecek sayı yeniden almasını sağlayacak taktikler yetersiz kalıyor.
İnsanlar nerede?
Derginizi alacak insanlar nerede? Evet bir çoğu, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarının başında. Yolculukta ve/veya tatilde bile olsalar. Sizin derginizi taşımak istemiyorlar. Mobil cihazlarında binlerce dergiyi taşıyabilme imkanları var.
Fiyatlar… Para, para, para
Evet, bir de para kısmı var. İnsanlar ücretsiz hizmetlere alıştı. İnternetin böyle bir etkisi de var.
İnternet üzerinden bir çok,site, haber ağı ve dergilere ücretsiz (bedava) ulaşabiliyorlar. Ayrıca bir çoğunun da yıllık ücreti basılı olarak alacağı derginin altında.

İnsanlar ayağınıza gelmeyecekler
Artık bakkala bile gitmeyen bir nesilden söz ediyoruz. Geçerken gazete bayiine uğramak diye bir şey de kalmıyor. Bu insanlara basılı derginizi nasıl satacaksınız? Tek tek, kapı kapı dolaşıp derginizi bırakabilirisiniz. Ücretsiz olarak tabii. Onlarda lütfederlerse okurlar.
Değişim, uyum (bütünleşme)
Bu da tamamen, internet, dijital dünya ile ilgili. En önemli bacaklarından birisi de sosyal medya kısmı tabii. Dijital dünyaya uyum sağlayamamış, doğru düzgün takip edilebilir bir site bile yayına sokamamış bir derginin ne anladığını çok keskin bir şekilde gözden geçirmesi gerekiyor. “İnternetteyiz” demekle değişim sağlanmıyor, uyum gösterilmiş olmuyor. Zaten artık bu ikisi de yeterli değil. Bambaşka şeyler yaratabilmek gerekiyor.
Mobil cihazlarda yoksanız, yoksunuz.
Maalesef internet, sadece bilgisayarda olmanın da zamanı geçti. Her yerde olmalısınız. Cep telefonu, tabletler sizi milyonlara taşıyacak (şimidlik) tek yol.

71
PAYLAŞ

"Dergiler Neden Okunmuyor?" için 4 yorum var

Yorumları

teknoloji dergileri, sürekli kendilerini tekrarlıyor. her ay aynı içerikler. chip, pcnet, vb. ne zaman ki fark yaratırlar o zaman güzel günler onları bekliyor.

edebiyat dergileri de daha çok akademik çevreye hitap ediyor. uzun uzun, gereksiz ayrıntıların olduğu kitap tanıtımları, tahliller.. okuyucuyu çok sıkıyor. ben neredeyse 4-5 aydır dergi almıyorum. almama gerekçelerim de bunlar.

Yıllardır kendim için dergi almadım. Eskiden neredeyse tüm bilgisayar dergilerini toplardım bayiden. Şimdilerdeyse eve bir tek kızın gençlik dergileri ile oğlanın promosyon oyuncakımsı çöpler veren abuk çocuk dergileri giriyor.

Aradığımı taze olarak İnternet’te bulabiliyorum. Pek dergiye ihtiyacım olmuyor.

Dergiler yaşamlarını İnternet’te, akıllı cihazlarda devam ettirebilirler ama burada da eskisine göre çok fazla rakipleri var ve işleri zor.

Gelir modelini halledip güzel içerik sağlayabilenler ayakta kalabilir. Buna güzel bir örnek: http://www.engadget.com/

Sosyal Medya yüzünden ve özellikle ülkemizde zaten okuma alışkanlığının az olması nedeniyle blog sayfaları bile daha az okunur oldu. Kaldı ki teknoloji dergileri bildiğimiz gibi sürekli basit ve aynı içerikleri paylaşıyorlar, ciddi bir atak yapmaları gerektiğine inanıyorum eğer okunmak istiyorlarsa.

bildiğim kadarıyla bu maddelerin hepsini tokatlayan tek bir dergi var “Genç Beyin”. Tavsiye ederim
(kapak hariç, siyah beyaz baskı. fotoğraflar derginin %5ini kaplıyor, ilginç-orjinal-faydalı içerik kendini okutuyor )

Bir cevap ve/veya yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir